Akeleje, den perfekte, men hårde havenomade

Tager du et kig i de engelske haver om foråret, vil du ofte støde på Aquilegia vulgaris eller Columbine. Vores naboer på øen over Kanalen elsker denne forårsblomster. Dar er ikke overraskende, fordi de er smukke haveplanter, der kan selvså og blive ved med at dukke op forskellige steder. Akelei kaldes ikke en nomade for ingenting. Plantens vilde form har altid mørkeblå blomster og findes stadig sporadisk i vores land og Belgien. I Ardennerne og meget sjældent i Limburg er det stadig muligt at finde en rigtig vild akeleje. I andre dele er ‘vilde’ Columbines’ undslupne haveplanter.

Så og plant ud
Akelei blomstrer kun et år efter såning og er ikke hårdfør. Den nemmeste måde er at så dem ud om sommeren i avlsboks eller potter. De stærkeste eksemplarer kan så plantes ud i det tidlige efterår. Der er en god chance for, at du blomstrer om foråret. Columbine er ikke kræsen, når det kommer til jord. Almindelig havejord er god nok, lidt sandet er fint og er jorden rig på humus, er Akeleje med det samme i sit element. Akelei er heller ikke rigtig krævende på andre punkter. Fordi denne nomade kan selvså, er det klart, hvad den foretrukne placering er. Hvis Columbine har et valg, tager den et sted, hvor solen skinner om morgenen, men hvor der er skygge i dagens varme. Det anbefales derfor at plante planten med det samme et populært sted.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *